Mindanao is het op één na grootste eiland op de Filipijnen. Het is niet het meest veilige gebied van het Aziatische land. Islamitische rebellen proberen al honderden jaren het eiland over te nemen. Eerder werd er al gevochten tegen de Amerikanen en de Spanjaarden en later tegen de christelijke regering. Je dient dus wel extra voorzichtig te zijn als je hierheen wilt reizen. Houd de website van de Nederlandse ambassade in de Filipijnen goed in de gaten, voordat je je reis plant.

Klimaat

De stad heeft een tropisch klimaat, waar meerdere regenperiodes door elkaar heen lopen. Het is daarmee lastig om te zeggen waar het precies niet of wel regent en op welk moment. Dat kan over het gehele gebied erg verschillen. De temperaturen schommelen het hele jaar door tussen de 22 en 32 graden Celsius. Deze zijn wat dat betreft nog vrij aangenaam. In de tweede helft van het jaar komen hier regelmatig tropische orkanen en stormen voor. Je kunt deze maanden het beste vermijden. Als je reist naar Mindanao, kun je het beste de eerste helft van het jaar reizen.

Bezienswaardigheden in Mindanao

Er zijn verschillende leuke bezienswaardigheden die je kunt bekijken. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn de Divine Mercy Shrine, Mount Kitanglad Range Natural Park en de San Pedro kathedraal.

Divine Mercy Shrine

De Divine Mercy Shrine is een katholiek monument met een hoogte van zo’n 15 meter. Het populaire beeld wordt vooral bezocht door Rooms-katholieken die om vergiffenis willen vragen. Er lopen ook pelgrims in het gebied rond die je om vergiffenis kunt vragen. Ook de tuin nabij het monument is erg prachtig om te bezoeken.

Mount Kitanglad Range Natural Park

Dit park werd opgericht in 1990 en was destijds 30.650 hectare groot. In 1996 werd hier nog eens 14.480 hectare aan bijgevoegd. Het park is zo bijzonder, omdat er verschillende unieke diersoorten voorkomen. Er leven bijvoorbeeld Mindanao vliegende eekhoorns en de Filipijnse pygmee eekhoorns. Daarnaast leven er ook varkens, apen, vleermuizen en herten.

San Pedro Kathedraal

De San Pedro Kathedraal is een Rooms-Katholieke kathedraal dat werd gebouwd in 1949. Het religieuze gebouw ziet er bijzonder uit. De gele muren en kathedralen maken het een bijzondere omgeving. Door de jaren heen zijn er helaas twee bombardementen bij de kathedraal geweest. Eentje in 1981 en eentje in 1993. In totaal zijn er 24 mensen om het leven gekomen bij deze bombardementen. De kathedraal is beide keren in redelijk staat gebleven.

Vliegen naar Mindanao

Je kunt niet rechtstreeks vanaf Amsterdam naar de Filipijnen vliegen. Je zult dus ergens een tussenlanding moeten maken, in bijvoorbeeld Singapore of China. De dichtstbijzijnde luchthaven bij Mindanao is de Dipolog Airport. Vanaf hier is het nog ongeveer 14 kilometer reizen naar het stadscentrum.

Vervoer

De taxi’s in de stad zijn erg goedkoop. Vertel de taxichauffeurs wel dat ze op de meter moeten rijden. Als je op de plaats van bestemming bent aangekomen, is het normaal om ‘thank you’ of ‘salamat’ te zeggen. Je kunt er ook voor kiezen om met de bus te reizen, maar dit is qua veiligheid niet raadzaam. Ook rijden de bussen doorgaans niet langs de bezienswaardigheden.