Wanneer je als mindervalide op vakantie gaat is het aan te raden om goed te onderzoeken of de hotels en de plekken die je wilt bezoeken ook rekening houden met mindervaliden. Hoewel hotels en populaire bezienswaardigheden hier in de meeste gevallen wel rekening mee wordt gehouden wil je toch niet voor verrassingen komen te staan.

Neem contact op met hotels

Op de website van hotels wordt meestal aangegeven welke voorzieningen er worden aangeboden voor mindervaliden. Dit is meestal in de vorm van een rolstoelvriendelijke ingang, een lift en in sommige gevallen zou dit zelfs een traplift of plateaulift kunnen zijn. De bekende hotelketens zoals Marriott of Hilton zullen altijd rekening houden met mindervaliden en zullen hun hotel hier speciaal voor ingericht hebben. Echter is het bij lang niet alle hotels vanzelfsprekend. Het is altijd aan te raden om even te bellen om te controleren of het hotel aan al uw wensen voldoet

Bespreek de benodigdheden met Airbnb verhuurders

Het voordeel van Airbnb’s is dat je vaak goedkoper uit bent dan wanneer je in een hotel verblijft. Een Airbnb heeft een vaste prijs (of varieert minimaal met meer personen) terwijl hotelkamers een vaste prijs per persoon hanteren. Wanneer je op vakantie gaat met het gezin kan je dus veel geld besparen. Het is echter (nog) niet mogelijk om bij Airbnb als filter in te stellen dat je graag zou willen dat de woning bijvoorbeeld rolstoel vriendelijk is. Gelukkig zijn er wel voldoende foto’s en is het mogelijk om nog voor de boeking contact op te nemen met de verhuurder om alle wensen door te spreken. Zij kunnen je alles uitleggen over de woning en de buurt zodat je een goed overwogen keus kan maken.

Online en telefonisch onderzoek met instanties

Tegenwoordig zorgen steeds meer populaire attracties er voor dat deze voor iedereen toegankelijk is. In bepaalde regio’s in Japan is het bijvoorbeeld zo dat bij veel bezochte tempels een traplift wordt geïnstalleerd zodat de steile trappen voor mindervaliden geen probleem zijn. Maar ook in Frankrijk is bijvoorbeeld mogelijk voor rolstoel gebruikers om de Eifel toren te betreden. Bekijk altijd de website en als u niet tevreden bent over de uitleg die gegeven wordt raden wij aan om telefonisch of per mail contact op te nemen met de instantie om alle voorzieningen na te lopen.