Game of Thrones behoort op dit moment tot de meest populaire tv-series ter wereld. Waar je ook komt, overal hebben ze wel van deze fantasy serie gehoord. Om Game of Thrones zo mooi en realistisch mogelijk te maken, worden er kosten noch moeite gespaard tijdens de opnames. Wist je bijvoorbeeld dat er tal van filmlocaties te vinden zijn over de hele wereld waar bepaalde scenes uit de serie zijn opgenomen? Het leuke is dat je deze filmlocaties ook gewoon kunt bezoeken. Wellicht herken je direct de locaties uit Game of Thrones. Hieronder vijf filmlocaties van de serie waar je eventueel je volgende vakantie heen kunt gaan! Maar let op: Spoiler alert!

Belfast

Heel veel scenes uit Game of Thrones zijn opgenomen in Belfast en omgeving. Dat heeft verschillende redenen. Zo is het weer er vaak donker en somber waardoor het erg geschikt is voor scenes in het koude noorden van Westeros. Vlak bij Belfast ligt het plaatsje Downpatrick waar je een erg bekend kasteel tegen komt. Hier vind je namelijk Castle Ward, waar de Starks in het begin van Game of Thrones woonden. Ook zijn in de directe omgeving van het kasteel verschillende veldslagen opgenomen én vind je wat verder naar het noorden de locatie waar Castle Black is opgenomen. Er zijn in Noord-Ierland zelfs speciale Game of Thrones tours te boeken, waarbij je meegenomen wordt langs talloze opnamelocaties. Wist je trouwens dat Game of Thrones in de serie ook gebruikmaakt van één van de meest bijzondere plekken in Noord-Ierland? De Ballymoney Dark Hedges zijn één van de meest gefotografeerde plekken van het land en in Game of Thrones worden ze geïntroduceerd als het mysterieuze Kingsroad. De ruige en soms bijna sprookjesachtige omgeving van Noord-Ierland is erg geschikt voor opnames van een serie als Game of Thrones. Wat dacht je van de twee paardenstandbeelden in Game of Thrones die bezoekers van Vaes Dothrak welkom heten? Deze zijn terug te vinden op het Sandy Brae Path in Newry and Mourne.

KingsRoadDubrovnik

In Kroatië en dan met name de stad Dubrovnik, zijn ook ontzettend veel opnames geweest voor Game of Thrones. In de seizoenen 2 tot en met 5 diende Dubrovnik als de filmlocatie voor King’s Landing, één van de belangrijkste steden in de serie. De stad is vooral erg geschikt vanwege de vele gelijkenissen met King’s Landing. Zo beschikt Dubrovnik, net als de belangrijke stad uit Game of Thrones, over een stadsmuur en ligt het direct aan zee. Daardoor was het voor de makers van de serie mogelijk om ook veel buitenopnames te maken, iets dat de serie natuurlijk alleen maar mooier maakt. Iedere fan van Game of Thrones zal zich de legendarische Battle of Blackwater herinneren. Deze strijd werd opgenomen op de Middellandse Zee bij Kroatië. Ook werden er tal van gebouwen in Dubrovnik en omgeving gebruikt voor opnames. Zo diende Fort Lovrijenac als Red Keep in de serie en zijn vrijwel alle scenes van Quart in Game of Thrones ook hier opgenomen. Je herkent bijvoorbeeld de bijzondere botanische tuinen en de Dubac-steengroeve. Een andere bijzondere locatie is Dubrovniks Gradac Park, de locatie waar het Purple Wedding Feast in seizoen 4 van Game of Thrones gehouden werd. Het was ook het toneel van de moord op King Joffrey. Herinner jij je ook nog het moment dat Cersei boete moest doen door de straten van King’s Landing? Deze scene is opgenomen in de hoofdstraat tussen Sponza Palace en Dubrovnik Cathedral in.

Sneeuwlandschap in IJsland

Tijdens de opnames van Game of Thrones kan een gebied met veel ijs en sneeuw natuurlijk niet ontbreken. Achter de muur in de serie is het namelijk één groot ijslandschap en dat gebied speelt een belangrijke rol in de serie. Jon Snow vecht hier meerdere malen voor zijn leven. Omdat de crew van Game of Thrones er naar streeft opnames in een zo realistisch mogelijke omgeving plaats te laten vinden, kwam men voor deze locaties al snel uit bij IJsland. Er zijn in dit land meerdere opnamelocaties waaronder de Myrdalsjokull-gletsjer, de bergen van Hofoabrekkuheioi en de Vatnajökull-gletsjer. Een andere bijzondere locatie is het meer Myvatn. Dit is een beschermd gebied waar verreweg de meeste scenes in IJsland opgenomen zijn. Iets meer zuidelijk in het land is het Skaftafell park te vinden. Hier vind je prachtige sneeuwlandschappen die ook de directe reden vormden waarom meerdere scenes uit Game of Thrones hier zijn opgenomen. Bijvoorbeeld de scene aan het eind van seizoen 2 waarin Jon Snow op leven en dood vecht met Qhorin Halfhand. Dit werd opgenomen op een klif waar maar liefst 500 meter sneeuw ligt! Deze klif kun je uiteraard ook bezoeken.

meer MyvatnDe reizen van Daenerys in Marokko

Even weg van de koude en donkere landen en snel richting een wat warmer land! Vooral in seizoen 3 is Marokko een belangrijke filmlocatie geweest. Daenerys, één van de belangrijkste personages in Game of Thrones reisde in dat seizoen behoorlijk veel en voor de opnames van deze reizen was Marokko de ideale locatie. De stad Yellow City in Game of Thrones is in werkelijkheid bijvoorbeeld de Marokkaanse stad Ait-Ben-Haddou, een historische plaats die zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst terug is te vinden. In de serie verovert en plundert Daenerys deze stad. Overigens maakt Game of Thrones gebruik van nog een Marokkaanse stad die terug te vinden is op de Werelderfgoedlijst. Essaouira heet in Game of Thrones Astapor en draait vooral om de slavenhandel. In het echte leven is het een prachtige culturele stad met bijzondere uitzichten over zee en een hele rijke historie.

yellow citySevilla

In latere seizoenen van Game of Thrones is ook Spanje toegevoegd als land met meerdere belangrijke opnamelocaties voor Game of Thrones. Vanaf het vijfde seizoen werden hier onder andere scenes opgenomen van Dorne. Dat is ook niet zo vreemd, aangezien de geschiedenis van Dorne in de boeken van Game of Thrones is gebaseerd op het Spanje uit de middeleeuwen. Dat maakt Spanje natuurlijk direct een uitstekende locatie voor de opnames in dit gebied. Dat is overigens niet het enige. Vanaf seizoen 6 worden ook de opnames in King’s Landing in Spanje gefilmd waarmee er een einde komt aan de opnames in Kroatië. Als je bekende plaatsen uit Game of Thrones wil bezoeken in Spanje is de stad Sevilla een aanrader. Naast het feit dat Sevilla al een prachtige stad is om te bezoeken, zijn er ook nog eens heel veel scenes in Dorne opgenomen. Bijvoorbeeld de Dornish Water Gardens en het Koninklijk Paleis van Sevilla. Hier werd Myrcelle een poos gevangen gehouden. Herinner jij je Meereens Arena nog waar er gladiatorgevechten werden gehouden? En staat het moment dat Daenerys voor het eerst op een draak vloog in je geheugen gegrift? Beide scenes zijn opgenomen in de Osuna, een arena voor stierengevechten net buiten Sevilla.

Dorne