Kroatië is één van de meest populaire vakantiebestemmingen van dit moment en de populariteit blijft maar groeien. Dat heeft met meerdere dingen te maken. Allereerst vind je in Kroatië vrijwel alles waar je naar op zoek bent tijdens je vakantie: mooie stranden, lekker weer en een prachtige zee. Verder kun je er heerlijk eten, zijn er tal van bezienswaardigheden en is het een paradijs voor natuurliefhebbers. Het lijkt dus kortom op het paradijs voor de liefhebbers van een veelzijdige vakantie. Maar wat is er dan eigenlijk allemaal te zien en te beleven in Kroatië? En waar moet je rekening mee houden wanneer je naar dit land op vakantie gaat? www.vakantiejager.nl doet alles uit de doeken over het vakantieland Kroatië.

Wat mag je absoluut niet missen?

Aan bezienswaardigheden in ieder geval geen gebrek in Kroatië. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Art Pavilion dat in Zagreb te vinden is? Dit museum werd in het jaar 1898 gebouwd en er zijn in het verleden tal van bijzondere en belangrijke tentoonstellingen georganiseerd. Vandaag de dag is dat nog steeds het geval. Vele kunstenaars van naam en faam hebben hier zijn of haar werk wel eens tentoongesteld. Het Pavilion zelf is overigens al meer dan genoeg de moeite waard om te bezoeken. Ook de stad Split moet je tijdens je vakantie in Kroatië zeker bezocht hebben. Het absolute hoogtepunt van deze stad is het paleis van Keizer Diocletianus. Hoewel niet het hele paleis bewaard is gebleven, is er nog meer dan genoeg om te bekijken bij de overblijfselen van dit gebouw uit de tweede eeuw na Christus. Bezoek ook zeker het mausoleum van Diodetianus en de kathedraal van Sint-Domnius die vlakbij de overblijfselen van het paleis te vinden zijn. Tot slot mag je ook Dubrovnik niet missen tijdens je vakantie in Kroatië. Vooral het oude centrum maakt de nodige indruk. Daar dacht UNESCO ook zo over, aangezien deze is opgenomen op de lijst van werelderfgoed. De bijnaam van deze stad is ‘de parel van de Adriatische Zee’. Vooral de haven, de kathedraal en de eeuwenoude gebouwen die je hier vindt maken indruk. Wanneer je jezelf tot slot wil verdiepen in (onder meer) de tijd van de oude Grieken en Romeinen, bezoek je de stad Trogir. In het centrum zijn een aantal prachtige oude kerken en gebouwen uit vervlogen tijden te vinden. Ook kun je hier uitstekend een drankje drinken op één van de vele terrasjes.

Kroatië: talloze schatten van de natuur

Houd je van natuur? Dan heb je aan één vakantie in Kroatië waarschijnlijk niet eens genoeg om alles te zien. Kroatië herbergt namelijk ontzettend veel natuurschoon. Bijvoorbeeld de Plitvicemeren waar je heel veel mooie waterpartijen kunt bezichtigen. Dit is een bosrijk gebied met vele mooie meren en imposante watervallen. Dit uitgestrekte nationale park is het huis van vele verschillende dieren zoals bijvoorbeeld otters, beren en uilen. Als je trouwens van watervallen houdt, moet je zeker ook de Krka watervallen in Kroatië bezoeken. Deze enorme watervallen van maar liefst zeventien etages liggen in een natuurlijk omgeving. Dwars door de bijzondere natuur zijn wandel- en fietspaden aangelegd zodat je het gebied op eigen initiatief kunt verkennen. Uiteraard kun je ook onder begeleiding van een gids het gebied verkennen. Als natuurbewonderaar is ook het Nationaal Park Kornati een aanrader. Dit is een archipel van een kleine 90 eilanden met een heel bijzondere flora en fauna. Bezoek het gebied op eigen houtje of ga mee met één van de vele tours die je hier boekt. Ook kun je hier gaan snorkelen of duiken met een excursie. Overigens is de kust bij Kroatië ook fantastisch. Niet alleen omdat je er prachtige stranden hebt, maar ook omdat er hele stroken met ongerepte natuur te vinden zijn. Geniet van het heldere blauwe water en vergeet ook zeker de onderwaterwereld van Kroatië niet te bezichtigen want ook dat zal absoluut indruk maken.

Eten en drinken in Kroatië

Tijdens je vakantie is lekker en vooral ook gezellig eten natuurlijk ook erg belangrijk. In Kroatië hoef je jezelf daar gelukkig niet druk om te maken. De keuken verschilt per regio maar lijkt over het algemeen sterk op de Italiaanse keuken. Ook zijn er Turkse, Hongaarse en Oostenrijkse invloeden te zien in de keuken van Kroatië. Opvallend is in ieder geval dat er grote verschillen zijn te zien tussen de gebieden langs de kust en die in het binnenland. Aan de kust vind je vanzelfsprekend ontzettend veel visgerechten, terwijl er in het binnenland vooral verse groenten en knoflook in de gerechten worden verwerkt. Je kunt in Kroatië prima uit eten gaan en de gemiddelde prijzen van een restaurant liggen ook nog eens een flink stuk lager dan in Nederland. Er wordt in Kroatië veel wijn gemaakt en dat is dan ook een erg populaire drank. In Kroatië drinkt men de wijn overigens meestal niet puur maar vaak vermengd met water of zelfs met cola, iets dat je ook in Spanje onder de naam Calimocho terugziet. Ook bier is er een populaire drank.

Andere handige informatie over Kroatië

Kroatië is sinds 2013 onderdeel van de Europese Unie en dat betekent dat je er als Nederlands burger vrij mag reizen. Je dient uiteraard wel altijd over een geldig legitimatiebewijs te beschikken. Inentingen zijn er niet nodig wanneer je naar Kroatië op vakantie gaat en je hoeft jezelf ook niet druk te maken over de gezondheidszorg in het land. Deze is namelijk van een heel hoog niveau. Als je in Kroatië gebruikmaakt van medische diensten of voorzieningen wordt dit volledig gedekt door de zorgverzekeraars in Nederland. Overigens kun je hier ook zonder problemen water uit de kraan drinken. Dit is namelijk schoon. Wil je op eigen houtje door het land rijden? De infrastructuur in Kroatië is bovengemiddeld waardoor dit een prima optie is. Ook is er een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer. Er rijden door het hele land bussen, waarmee je zelfs in de kleinste dorpjes kan komen. Hoewel tussen de grote steden wel treinen rijden, is het spoorwegnetwerk niet al te best. Er zijn in Kroatië drie luchthavens waarvan de belangrijkste vlakbij Zagreb ligt.