Samar is één van de grote eilanden van de Filipijnen. Het eiland behoort tot de armste provincies in het land en is het minst ontwikkeld. Vanwege de armoede is de New Peoples Army veelvuldig aanwezig. Cultureel gezien kun je hier wel veel beleven. De mensen hebben namelijk hun eigen trots en zijn veelal afhankelijk van de eigen inkomsten uit visserij en landbouw. Men spreekt hier zelfs een eigen taal: Waray-Waray. Het is daarmee haast een land op zich.

Klimaat

Samar kan worden gerekend tot de nattere gebieden van Maleisië. Het tropische klimaat kenmerkt zich met meerdere achtereen lopende regenperiodes. De gemiddelde temperatuur het gehele jaar door schommelt tussen de 22 en 32 graden Celsius. De zeetemperatuur is het gehele jaar door erg lekker. De tweede helft van het jaar kun je beter vermijden, want dan is er extra kans op tropische stormen en orkanen.

Bezienswaardigheden in Samar

Er zijn verschillende leuke bezienswaardigheden die je kunt bekijken op Samar. De belangrijkste bezienswaardigheden zin de Blanca Aurora watervallen, het Sohoton Nationaal Park en Capul Island Lighthouse.

Blanca Aurora watervallen

De Blanca Aurora watervallen is een prachtige waterpartij die je kunt bereiken met de bus, een auto of een motor. In het meer kun je ook nog eens afkoeling zoeken. Je kunt hier namelijk prima zwemmen. Rondom het meer zijn altijd veel mensen aan het picknicken. In de buurt zijn er verschillende winkels waar je je picknickspullen kunt kopen.

Sohoton Nationaal Park

Het Sohoton Nationaal Park werd geopend in 1935 en is maar liefst 840 hectare groot. Als je wilt kun je een wandeling maken langs de rivieren en de kalkgrotten. De bekendste grot is de Panhulugan I grot. Hier kun je verschillende items bewonderen, waaronder stalagmieten en stalactieten. Verder kun je nog de prachtige bossen bekijken. Hier leven verschillende diersoorten die alleen hier voorkomen, waaronder het Filipijnse spookdier.

Capul Island Lighthouse

De vuurtoren in Samar werd gebouwd in 1893. De ‘lighthouse’ begon nog niet direct met schijnen, want dat deed het gebouw voor het eerst in 1896. De toren is goed onderhouden en behoort sinds 2008 tot de historische bezienswaardigheden van het land. De vuurtoren is vandaag de dag nog steeds in gebruik. Het vormt namelijk nog steeds een herkenningspunt voor de schepen die hier langs varen.

Reizen naar Samar

Het is helaas niet mogelijk om rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Maleisië te vliegen. Je zult ergens een overstap moeten maken, doorgaans in Singapore of China. Op het eiland kun je vliegen naar twee verschillende luchthavens: Catarman National Airport of Catbalogan Airport.

Vervoer

De meeste mensen verplaatsen zich in kleine busjes of brommertjes. Als toerist kun je hier ook gebruik van maken. Je kunt er ook voor kiezen om een auto te huren. Je kunt hier relatief goedkoop een auto huren en ook de brandstof hier is niet duur. Als je van plan bent om veel rond te reizen op het eiland, kun je het beste een minibusje boeken. Deze rijden veel op het eiland en brengen je naar vrijwel alle hoeken van het prachtige eiland.